Friday, 30 January 2015

PeTua TaK NaK KeNa SaMaN DeNGaN JPJ

Mutakhir ini kerap bebenor polis dan JPJ membuat operasi. Malah sudah heboh di laman2 sosial pasal operasi besar-besaran yang akan bermula minggu hadapan.

Kalau yang berlesen dan kenderaan masih dalam spesifikasi kilang, buleh lah menarik napas lega. Tapi kalau yang jenis menunggang atau memandu tanpa lesen, kenderaan pula habis kena make-over, memang cari nahaslah.

Nak dijadikan cerita, minggu lepas ambe keluar ronda-ronda ambil angin. Sekali dari jauh ternampak brader JPJ tengah buat roadblock. Siap susun kon kat tengah jalan, ambe tarik napas panjang dan cepat2 berhenti jauh sikit dari roadblock tersebut.

Apa la naseb, helmet buleh pula lupa nak pakai, lesen pula memang tinggal bersama dompet kat rumah. Ambe pun buat2 lah check angin tayar kononnya kat tepi jalan. Tapi jantung memang dup dap dup dap, nak buat u-turn kopempem kena kejar nanti.

Menitik peluh jantan, tapi dalam duk panik buleh pula teringat satu petua orang tua kalau terserempak dengan roadblock polis atau JPJ. Ada satu ayat pelindung, kalau dibaca berulang kali, dan dihembus ke arah anggota yang membuat sekatan, boleh membuatkan mereka lembut hati dan buat tak tahu je kalau kita melintas.

Penuh kusyuk dan penuh yakin, amba baca ayat tersebut berulang kali dan hembus ke arah brader JPJ tersebut, dari jauh le kan. Hembus depan muka kepompem kena pelempang. 

Cukup keyakinan diri, ambe lalu depan sekatan sambil buat2 selambe tapi sebenarnya memang dah seram sejuk dah takut kena saman. 

Ajaibnya, brader JPJ tersebut buat tak tahu je masa ambe lalu depan depa. Malahan macam ambe ni tak wujud depan depa. Apalagi, ambe cepat2 kayuh BASIKAL buruk ambe dan terus balik rumah makan nasik.

Fuhhhhh legaaaaaaa!!!!


No comments:

Post a Comment