Friday, 30 October 2015

ReVieW HoTeL JeLai HiLLVieW KuaLa LiPiS


Hotel Jelai Hillview
No. 7 Jalan Bukit Bius
27200 Kuala Lipis
Pahang.

Tel : +609-312 3598
Fax : _609-312 1192 
Website : Hotel Jelai

Jaringan Hotel Jelai memang merata sekitar Pahang - Temerloh, Mentakab, Raub dan Kuala Lipis.

Kuala Lipis sahaja ada 3 buah hotel di bawah kelolaan kumpulan Hotel Jelai iaitu Hotel Jelai Hillview, Hotel Jelai Riverside dan Hotel Bestari.

Hotel Jelai yang ambe sekeluarga inap ini namanya Hotel Jelai Hillview, letaknya di Jalan Bukit Bius, Kuala Lipis. Tapi pada signage tiada word Hillview, tulis Hotel Jelai je. Hill mana nak di 'viewed' kan pun kami tak tahu. Tak jumpa bukit sebab check-in waktu malam.

Kami sebenarnya teruja untuk menginap di Hotel Jelai sebab terpegun dengan review salah seorang blogger. Rupanya review tersebut untuk Hotel Jelai di Raub nun, yang masih baru dan glooming.

Hotel Jelai Hillview yang di Kuala Lipis ini rupanya run-down hotel de, hotel lama yang sudah dimamah usia. Nasib badan, tapi ok lah nak tido semalaman je pun.

Rate bilik cukup murah;


Standard room muat 2 orang @ RM58, Deluxe muat 3 orang @ RM80 dan Family room muat 4 orang @ RM90.

Murah giler, mana nak cari bilik murah gitu. Deposit pun mintak RM10 je. Gila kentang murah kalau guna Aussie Dollar. Tetiba terimbau kenangan zaman earning Aussie Dollar.

Keadaan bilik, biarkan gambir gambar berbicara;


Bilik kami di tingkat 1.

Lorong belakang mati menuju ke bilik.

Sebelah bilik nampak benda ni!

Dan juga ini, dah nak runtuh dah pun!

Buka pintu bilik nampak 2 katil sebegini.

Almari untuk mekap-mekapan.

Belum apa2 lagi anak2 dah terkam buka TV, siaran biasa je nak.

Dongak ke langit nampak ada kesan retak sikit, tak runtuh kut!

Ada air mineral free botol besar, haus banget.

Rasa nak terkucil pula, check tandas, ok ada chop SIRIM.

Overall kira ok lah dengan harga dan kedudukan. Sejujurnya hotel ini agak usang dan perlu dibaikpulih untuk keselesaan pengunjung. 

Namun kebersihan boleh dipuji, lama tapi bersih kira oklah dengan harganya. Lantai tidak berpasir, tandas pun tak adalah berlumut bagai, cadar biasalah kaler putih nampak usang tapi tak adalah jumpa rambut ke hape.

WiFi dalam tablet ada nampak signal tapi kena ada password. Malas nak turun ke reception untuk mintak password, kami guna saja data sendirian berhad.

Location wise, dekat dengan satu lagi hotel usang di Kuala Lipis iaitu Centre Point dan dekat juga dengan tapak pasar malam.

Harga murah tapi mana pintu masuk ke Centre Point Hotel, kompius ambe.

Tapak pasar malam depan Hotel Jelai, kami dinner dengan nasi ayam yang dibeli sini je. Air singgah kedai runcit uncle India.

Next time kalau singgah Kuala Lipis lagi mungkin cuba untuk menginap di Hotel Jelai Riverside atau Hotel Bestari pula. Kita cuba try test kesemua adik beradik dia.

Final verdict : Recommended for a nite stay dan kalau bukan jenis cerewet. Kalau nak selesa sikit dengan hotel yang agak baru, check-in sajalah di Plaza Hotel Kuala Lipis. Obviously this hotel not for you kalau jenis cerewet banyak.

Sekian.

Thursday, 29 October 2015

ReSToRaN GaRDeN SeaFooD TaNJoNG MaLiM - HiDaNGaN CiNa MuSLiM


As-Salam dan Salam Sejahtera,

Kita mulakan entri ini dengan trivia bunguk, apa beza seabrass dengan groper fish?

Guna pakai intonasi cikgu inggelish berbangsa yindia;

Dey thamby, seabrass itu nama malayu dia ikan siakap, groper itu ikan kerapu. Itu pun tara tau ka cheet poodah!!!

Adeh hina dina betul rasanya, nak makan ikan siakap tapi terorder ikan kerapu sebab salah paham. Ku hingatkan groper tu siakap rupanya kerapu.

Buduh sombong punya pasal, ade je pun menu bahasa melayu, nak jugak tengok menu berbahasa inggelish, cheet poodah!!!

Insiden tak boleh belah ini berlaku masa ambe sekeluarga keluar untuk dinner semalam. Dinner dekat2 rumah je pun, Garden Seafood Tanjong Malim.

A few years back (speaking nak back up tak reti beza seabrass dengan groper fish), ambe dan wife antara pelanggan setia Garden Seafood. Then lepas ada anak dan pindah randah sana-sini kami langsung tak jengah Garden Seafood.

Tetiba semalam terpanggil semula untuk ke sini semula. Garden Seafood ini merupakan salah satu resto yang menyajikan hidangan Cina Muslim di Tanjong Malim.

Satu resto lagi adalaha Garden Deli, kira depa ni adik beradik sama bapak sama mamak. Kedua-duanya ada sijil halal tertempek di belakang meja cashier.

Deko dalaman kedai.

Jika tidak silap, owner Garden Seafood/Garden Deli berketurunan baba nyonya Melaka (maaf jika ambe tersilap), jadi dekorasi dalaman dihias indah dengan gajet2 lama.

Antaranya jam2 lama, seterika arang dan banyak lagi sebenarnya kalau diikutkan lima atau enam tahun lepas. Kini banyak yang telah tiada, mungkin disimpan sementara kerana kedai seperti dalam proses renovasi.

Uncle yang entertained kami memang peramah dan fasih berbahasa melayu. Tapi kerek gak ambe nak sebut makanan dalam bahasa inggelish sampai tersilap order, hamek ko!!!

Menu-menuan, daging rusa pun hado!

Antara yang kami order adalah sweet and sour groper fish. Memang target nak makan ikan dah dari tadi, ikan siakap tapi bukan ikan kerapu!!

Tamak punya pasal kami order juga honey squid, home made tauhu, telur dadar tak boleh tinggal dan salted kailan. Asal nak makan kangkung goreng belacan tapi stok kangkung uncle kata sudah habis walau belacan masih banyak kat dapur.

Minuman berbagai ragam, segelas air tembikai, segelas fresh orange, segelas lychee dan segelas teh ais.

Sementara menunggu makanan sampai, ambe main2 snap gambar sikit nak tayang kat hang pa.

Lagi dalaman Garden Seafood.

Koleksi jam antik tertempek kemas pada dinding.

Ini pula koleksi seterika arang. Teringat dulu kat kampung pun ada satu tapi dah kena curik. Lahanat sungguh pencurik itu.

Masa kami datang orang tak ramai jadi belum panas montot kat kerusi makanan yang kami order telah sampai. Memang sejak dari dulu, tak pernah makanan lambat sampai. Pendek kata ngam2 dia punya timing.

Fresh watermelon@RM3.80, fresh orange@RM3.80, lychee@RM5 dan teh ais@RM3.50

Adeh lapo punya pasal sampai lupa nak snap gambar. Dah kenyang sambil meratah ikan baru teringat belum petik kamera.

Sweet and sour groper fish @ RM47 for small size. Pestaim rasanya makan ikan kerapu ni, sedap tapi tak sesedap ikan siakap. For me, daging siakap lebih lazat dan manis berbanding kerapu. Unfair nak komen lebih sebab ambe memang tak suka kerapu!!!

Home made tauhu @ RM9 untuk pinggan kecil. Ini memang sodap, dia punya sos dan kekacang (kacang ke apa ntah, tauchu kut!) memang kami jilat pinggan sampai licin. Memang marbeles kesedapannya. Next time kalau datang pasti akan order lagi.

Honey squid @ RM12 hidangan pinggan kecil, sos dia sedap dan sotong digoreng garing. Anak sulung tak suka makan sebab liat tapi ambe dan anak bongsu bedal habis. Tak lah marbeles tapi sedap jugalah. Namun kesedapan dia tak lah next time datang ada rasa nak order sekali lagi.

Telur dadar @ RM8 also for small portion tapi boleh makan berempat. Ini memang peberet sekeluarga. Pergi makan mana pun mesti order telur dadar.

Nasi putih @ RM1.50 sepinggan. Rasa macam nasi putih kat tempat lain gak la. Kalau pelahap memang tak cukup, tapi kami slow and steady ratah lauk sahaja, jadi no hal portion nasi sikit.

Total damage RM116.71 termasuk 6 peratus GST.

Berbaloi untuk sesekali makan malam bersama keluarga. Tapi kalau hari2 mau kopak duit bapak nak oiiii!!!!

Alamat;
Restoran Garden Seafood
(Garden Seafood Cuisine)
7-8 & 9A Jalan Wangsa Utama
Taman Wangsa, 35900 Tanjong Malim, Perak.

GPS : N/A

Telefon : +605-458 3398 @ +6017-870 3398

Facebook : Garden Seafood


Wednesday, 28 October 2015

LaMPuNeoN CaFe TaNJoNG MaLiM, aNTaRA CaFe PaLiNG SaNTai Di TaNJoNG MaLiM


Pada pendapat ambe, Lampuneon Cafe antara cafe yang wajib dikunjungi di Tg Malim jika anda peminat western food. Ingat western food ingat Lampuneon, iklan mencelah kejap.

Nama Lampuneon Cafe sememangnya telah lama menjadi sebutan dikalangan peminat tegar western food. Google sahaja LAMPUNEON CAFE, nah amek ko berderet-deret bloggers dah buat review.

Ambe gak yang ketinggalan ketapi!!! Hina dina tul muahahahaa!!!

Ketinggalan pun ambe sampai gak akhirnya, selow2 dayung bak kata kitab Tajul Muluk.

Pestaim masuk Lampuneon, ambe dah terkesima sebab cafe ini penuh dengan hantu dan jembalang!!!

Kome jangan pula salah paham, bukan pemilik Lampuneon kaki bela jembalang pelaris tapi jembalang kumpulan rock heavy/black metal. 

Rupanya pemilik peminat tegar muzik heavy/black metal. Dinding cafe penuh dengan poster Metallica, Megadeth, Death, Death Sana dan Death Sini - pelik ambe, apesal depa ni suka bebenor letak death kat nama group depa. T-shirt pulak sah2 kaler hitam legam dengan logo tengkorak sana-sini.

Dah jadi machiam muzium muzik metal dah. Tapi kalau diikutkan kata pemilik, memang itulah antara impian beliau. Koleksi items berkaitan muzik metal memang banyak dalam simpanan beliau, kalau dapat buka galeri paling kurang pun kalau bukan muzium memang dah ngam sangat dah tu.

Ambe sempat bersembang dengan pemilik Lampuneon, tapi lupa plak nak tanya nama. Menurut beliau, kesemua items yang dipamerkan seperti poster, t-shirt dan lain2 adalah original dan tiada yang copycat Made in China atau Siam. Semuanya adalah ori dah harganya ada yang mencecah ribuan ringgit.

Amek ko, t-shirt hitam berkerak sehelai boleh cecah harga ribu riban!!! Siap frame lagi tuh, kemudian tepek kat dinding belakang kaunter. Kut hampa ada peluang singgah Lampuneon, cuba2 lah jeling harga t-shirt yang harga ribu riban tuh.

Ini pun katanya baru balik dari UK, layan konsert metal kat sana. Ye lah, nak tunggu ada konsert metal kat Mesia entah bila nak diluluskan oleh pihak berkuasa. Bagi peminat yang loaded macam pemilik no hal untuk ke obersea, peminat cikai duk langu je lah kat kampung, contohnya my brade in law muahahaha!!!

Ok, perut dah lapar, jom kita order makan dulu.

Menu istimewa kat sini sah2 western food tapi bila tengok menu makanan melayu biasa pun ada seperti nasi goreng dan mee goreng. 

Tapi kalau ikut pengalaman ambe le kan, kalau gi cafe yang kepakaran dia western food, jangan le kome gatal miang nak order eastern/nusantara food. Memang ke laut rasanya, baik kita order benda yang jadi kepakaran mereka.

So, untuk kunjungan pertama ini, kami sekeluarga & friends order chicken chop dan dimmu burger. Amek ko pelik bebenor nama burger depa, dimmu!!!

Cite je tak best, meh ambe tepek gambor maka hang pa leh tengok machiam mana rupa paras dimmu burger;

Dimmu burger, boleh pilih chicken or beef (RM 6)

Chicken chop with rice (RM 9)

Mango milkshake 

Milkshake apa ntah dah lupa, milo kut

Amachiam, menaikkan selera tak? 

Presentation biasa2 je kan tapi rasa memang umph. Kekuatan dimmu burger bukan pada roti dan fries tapi pada huruf D. Tanpa D dimmu akan jadi Ummu Jah mahupun  emu ostrich muahahaha!

Ok serius, sedap dimmu burger terletak pada sos. Sos yang digunakan, sos apa ntah, memang sedap dan secukup rasa. Well blended kata orang kampung ambe.

Chicken chop anak2 yang makan, jadi ambe tak reti nak komen sedap ke tak. Tapi tengok sampai licin depa bedal, kira sedap le tu kut.

Milkshake toksah cerita le kome, memang inzal dibuatnya bila ku hirup dan ku sedut. Nak lagi dan lagi dibuatnya.

Dah mana pula datangnya char kuey teow special ni?

Kalau nak tahu, sebelah menyebelah dengan Lampuneon Cafe, salah seorang top blogger Malaya iaitu Bro Framestone ada buka gerai char kuey teow.

Memang lazat hasil tangan bro, sampai 2 pinggan ambe bedal. Ramai dah bloggers duk review pasal Bro Char Kuey Teow. Nanti next entri ambe review ye. 

Kembali ke Lampuneon, usha2 sekitar jap sambil makan.

Suasana cafe cukup santai dengan kerusi warna garang

Item yang menjadi koleksi peribadi pemilik, bukan untuk dijual katanya

Nampak tak t-shirt hitam berkerak yang dibingkai rapi kat belakang cashier, harga ribu riban tuh!

Jadi, kami sudah anda bila lagi?

Machiam mana untuk ke Lampuneon?

Local tak de masalah kut nak cari. Dekat je dengan Elite Futsal dan stesen ketapi Tg Malim. Kalau outsiders, naik je ETS, turun dari ETS dan keluar dari kawasan stesen, seberang jalan je pun Lampuneon ni. 

Info lanjut seperti berikut;

Alamat; 
Lampuneon Cafe
Lot 8138 Unit 153D & 153E
Jalan Ketoyong
35900 Tanjong Malim, Perak.

GPS: N/A

Phone: N/A

FB: lampuneon

IG: lampuneoncafe


Tuesday, 27 October 2015

SaRaPaN NaSi BeRLauK aYaM GuLai TeMPoYaK @ GeRai MaKaNaN DaN RuNCiT KuaLa LiPiS



As-Salam dan Salam Sejahtera,

Belum habis lagi cerita pasal Kuala Lipis, entri terdahulu berkaitan nasi lemak. Entri ini kita sembang pasal nasi berlauk ayam gulai termpoyak pula.

Dah namanya nasi berlauk, bagi orang pantai timur sah2 merujuk kepada hidangan untuk sarapan pagi. Sah2 juga nasi berlauk merupakan menu kegemaran ambe untuk bersarapan.

Tapi ini pestaim ambe bersarapan berlaukkan ayam gulai tempoyak. Juga pestaim ambe jumpa gerai di pantai timur yang menyajikan ayam gulai tempoyak untuk lauk pauk sarapan pagi.

Tertarik untuk menchoba dan outcomenya adalah.....


Mantop meletop sampai bermandikan peluh dibuatnya, bukan setakat sedap tapi pedasnya ya ampun pak!!! Entah berapa kilo cili padi ditaruknya, namun pedas yang buat makin berselera hahahaha!!!

Rasa rugi pula tak minta nasi lebih masa order tadi, nak tambah rasa malu la pulok sebab pengunjung agak ramai. Nanti nampak kebarus sangat.

Trivia : Apa maksud K.E.B.A.R.U.S?

Kombinasi yang mantap untuk memulakan hari baru, nasi putih plus ayam gulai tempoyak plus sambal bilis dan sambal belacan. Meletop-letop dibuatnya.

Masa tulis ni pun dah mula terbayang dan meleh-leleh ayaq liuq keluaq. Tak senonoh sungguh ghupenyer LoL. Tapi seriyes memang sedap dan memang dah set dalam kelapa kepala akan repeat kalau turun Kuala Lipis lagi.

Pada pemerhatian ambe, gerai ini sememangnya terkenal di kalangan penduduk setempat. Pelanggan silih berganti memunculkan diri untuk menjamu selera. Kebetulan hari tersebut hujan turun, tidak lebat tapi berpanjangan, kesemua pelanggan kelihatan tekun melahap penuh berselera. Maklumlah makanan di sini memang sedap, ditambah dengan hari hujan membuatkan selera makin menjadi-jadi.

Ok, selain dari nasi berlauk apa lagi yang ada?

Machiam2 ada de. Nasi lemak, nasi putih dengan beraneka lauk, mee goreng, meehun goreng dan laksam pun ada. Kuih muih pula cukup meriah beraneka rupa dan warna. Harga pun cukup murah, kalau kat KL jangan harap ada kuih 3 seringgit. Tapi di gerai ini, kuih muih masih dijual dengan harga RM1 untuk 3 biji.

Mesti hang pa tertunggu-tunggu ambe bagi alamat kan?

Mintak maap de, ambe tak ada alamat lengkap. Tapi landmark untuk cari gerai ini cukup mudah. Set saja pada Waze untuk cari Sekolah Menengah Kebangsaan Orang Kaya Haji, Kuala Lipis atau Balai Bomba Kuala Lipis. Memang mereka bertiga ni hidup berjiran rukun damai.

Gerai Makanan dan Runcit Kuala Lipis hanya bersebelahan dengan SMK Orang Kaya Haji. Nun depan sikit nampak merah2 itu adalah Balai Bomba Kuala Lipis. Jumpa salah satu maka terjumpalah ketiga2nya.

p/s : Gegeh cari angle supaya nampak tulisan Kuala Lipis hahaha! 

Alamat;
Set saja pada Waze SMK Orang Kaya Haji Kuala Lipis

Telefon;
N/A

Facebook;
N/A


Friday, 23 October 2015

NaSi LeMaK PaNaS GeRai KaK LoNG CoRNeR, MuKiM BiNJai KuaLa LiPiS


Nak habaq awal2, nasi lemak Kak Long Corner bukanlah yang paling sedap di alam nusantara. Jadi tak payahlah hang pa duk gegeh drive dari KL ke Kuala Lipis semata-mata nak pekena nasi lemak Kak Long.

Tapi yang buat istimewa, nasi lemak di Kak Long Corner sentiasa hangat dan fresh dari dapuq. Maknanya bukan masak pagi dan petang masih dijual nasi lemak yang sama. Kak Long akan memasak nasi lemaknya sedikit demi sedikit dan dijual masa masih hangat lagi.

Hang pa tahu sajalah aroma nasi lemak yang baru diangkat dari dapuq, aromanya semerbak membangkitkan selera. Itu punca ada yang bedal 3 bungkus pun masih belum ada rasa kenyang.

Machiam mana ambe boleh sampai ke Kak Long Corner?

Lately ambe memang kerap ke pantai timur atas tuntutan urusan kekeluargaan. Memang wajib lalu Petron Mukim Binjai, bila dah wajib lalu, wajib pula untuk menyinggah.

Asal kejadian dulu singgah Petron untuk buang ayaq, tak sangka pula Kak Long ada buka gerai sebelah menyebelah dengan Petron. Lepas buang ayaq, kenalah isi ayaq, jadi kami usha2 Kak Long Corner.

Masa itu berasap-asap nasi lemak baru kena bungkus. Cuba sebungkus, eh! sedap la pulak. Masuk bungkusan kedua, ketiga eh! tak boleh jadi ni.

Memang sedap.

Selain dari nasi lemak, Kak Long Corner juga meriah dengan beraneka jenis kuih muih, goreng pisang dan sausages. Goreng pisang Kak Long pun agak rangup, ambil sepinggan habis, dua pinggan tak cukup, memang bernapsu sungguh.

Jadi kat mana letaknya Kak Long Corner?

Senang saja, Kak Long Corner letaknya di Mukim Binjai, Kuala Lipis. Sebelah menyebelah dengan Petron Service Station. Betul2 tepi jalan besar Raub-Lipis. Kalau guna Waze, letak saja Petron Mukim Binjai, Inshaa Allah ketemu.

Address;
Kak Long Corner, 
Petron Station Mukim Binjai,
Mukim Binjai, Kuala Lipis, Pahang.

GPS;
N/A

Contact number;
N/A

Facebook;
N/A


Wednesday, 21 October 2015

BeRSaRaPaN SeLeRa PaNTai TiMuR Di D'GaNu SeLeRa BeSuT @ FooD CouRT DaTaRaN KuaLa KuBu BaRu


Kalau ada yang on the way ke Bukit Fraser, bolehlah singgah Food Court Dataran Kuala Kubu Baru untuk makan2 atau sekadar untuk menghilangkan lenguh memandu.

Ada beberapa kedai makan yang agak popular di Food Court Kuala Kubu Baru, antara yang paling pemos amos adalah Asam Pedas. Memang sering menjadi tumpuan penduduk setempat dan mereka yang dalam perjalanan untuk ke Bukit Fraser.

Tapi yang ambe nak review pada kali ini bukan Asam Pedas tapi jirannya iaitu D'Ganu Selera Besut. Pada namanya saja sah2 menu yang ditawarkan berasaskan selera orang pantai timur.

Kunjungan ambe ke D'Ganu Selera Besut adalah pada waktu pagi, untuk bersarapan sebelum meneruskan perjalanan ke KPJ Rawang (guna jalan lama, gegeh tak nak bayar tol).

Antara menu untuk sarapan pagi di D'Ganu Selera Besut adalah nasi berlauk, nasi dagang, nasi minyak dan kuih muih. Aneka jenis lauk terhidang membuka selera, sehingga tak tahu nak kaut yang mana satu.

Tamak punya pasal, segala jenis lauk mahu disenduk masuk pinggan. Tengok sahaja pun dah buat kecur liur, bila masuk ke mulut tak terkata sedapnya (pada selera tekak ambe lah). Tapi selera kena kontrol, muda2 dulu bolehlah suap segala aneka masuk perut. Bila usia menjelang 4series, segala penyakit mungkin datang menjengah, jadi pemakanan terpaksalah dijaga rapi (uhuk uhuk uhuk napsu makan menangis).

Antara menu yang menjadi santapan kami sekeluarga pada pagi tersebut. Anak2 memang menjadi kelaziman untuk bersarapan sama ada dengan nasi lemak ataupun nasi kerabu. Manakala ambe sah2 nasi berlauk menjadi pilihan. Kelazatan nasi berlauk terletak pada sambalnya, tidak terlalu pedas dan juga tidak terlalu manis manakala gulainya perlu sedikit berlemak. 

Final verdict; memang tak rugi singgah sini untuk bersarapan. Harganya juga berpatutan dan boleh dikategorikan sebagai murah. Jadi kalau anda kebetulan on the way ke Bukit Fraser, cuba2 lah untuk bersarapan di D'Ganu Selera Besut, Dataran Kuala Kubu Baru.

Address;
D'Ganu Selera Besut
Dataran Kuala Kubu Baru.
Kuala Kubu Baru, Selangor.

GPS;
N/A

Contact number;
+6012-528 4178

Facebook;
N/A


Thursday, 1 October 2015

CuKuR-CuKuRaN BeRSaMa oPTiMuM Vio SHaVeR

Ke JPJ kita, untuk renew lesen. JPJ Padang Jawa machiam biasalah, penuh sokmo. Dapat no giliran 1238, no semasa 1143, ada dekat 100 pelanggan masih menunggu sebelum tiba giliran ambe.

Nampak machiam lemau nak menunggu tapi tak sebenarnya, kurang setengah jam kemudian urusan ambe selesai. Kira cekap jugalah perkhidmatan kaunter di JPJ.

On the way ke tempat parking motor, kena lalu deretan kiosk machiam dalam gambirun kat bawah;

Ini betul2 depan blok utama JPJ Padang Jawa, dataran dah jadi tempat jual-jualan. Tak tahulah secara kekal atau sementara saja. Ada pelbagai kiosk, minuman, makanan, tudung ala2 Paridah dan sebagainya.

Eh! agen Coway pun ada tapi dah satu kat rumah la de, pass away ye de!

Ok, kiosk berikutnya machiam best, ada jual shaver electric jenama Optimum. Tak pernah dengar pun brand ni de, ko biar benar. Sakan le salesman Optimum tu duk promo, biasanya ambe pass away je kalau tak berminat.

Tapi memang ambe tengah mencari shaver electric pun, jadi layan sajalah brade Optimum tu punya sembang kencang. Harga asal katanya RM180++ tapi la ni ada promosi RM69.90 tanpa GST.

Murah tu bang, pujuk brade Optimum.

Ada 3 mata setiap satu ada 6 blade, segala machiam bulu boleh dicukur katanya lagi. Nak licin terus boleh, nak nampak machiam karpet pun boleh. Wow! menarik tu hahahaha!!!!

Inilah ghopenyer Optimum Vios Shaver. Mata 3 kat kepala belah kiri itu untuk cukuran ke pelbagai lekuk tubuh (cukur habis) manakala yang terjungkit belah kanan pula untuk cukuran tak berapa nak licin (kut la nak geli2, biar tinggal tunggul sikit2 hehehe).

Inilah ghopenyer dari sudut yang lain, nampak 3 mata bulat tu kan. Nak cuci nanti jangan guna air, guna saja berus yang disediakan. Saiz shaver pun tak adalah besar mana, kira portable jugalah, senang untuk dibawa kalau travelling kemana-mana. Bateri pula built in, kena charge selama 8 jam, kalau ikut manual cukup untuk kegunaan seminggu (cukuran biasa, sekali sehari). Cara charging guna USB, sambung kat laptop pun buleh machiam ambe tengah buat sekarang.

Optimum Vios Shaver entah negara mana pengeluarnya tapi diimport oleh syarikat tempatan, DNMC International Sdn Bhd. HQ di UEP Industrial Park, Shah Alam dengan cawangan di beberapa tempat seperti Klang, KL, Cheras, Seremban, Kota Kinabalu, Ipoh, Kuching dan Kota Bharu.

Setiap pembelian disertakan dengan warranty selama setahun. Boleh pergi ke mana2 cawangan untuk claimed warranty. Tapi harapnya tak rosak le dalam masa setahun ni, sebab benda kecik sebegini malas nak buang masa pergi claim bagai. Kompeni jugak yang untung kalau semua kastemer machiam ambe.

Nanti lepas ambe guna dalam seminggu dua, ambe review pasal produk ini k. Tapi kalau hang pa ada apa2 komen, sudi2 le kongsi apa yang patut. Kut la hang pa nak suggest electric shaver yang lagi best dari Optimum Vio Shaver ni.