Friday, 9 November 2012

Azabnya pulang beraya ke pantai timur!!!!!!

Menuju KB jalan sesak, balik KL pun sesak juga jalan raya. Sudah tiba masanya pembinaan lebuhraya KL-KB dipercepatkan perlaksanaannya. Nak balik KB kami menggunakan laluan Batang Kali-Genting-Karak-Kuala Lipis-Gua Musang-KB. Bertolak dari rumah jam 12 pm, dan sampai kampung hampir 12 jam kemudiannya. Puncanya khabar angin yang menyatakan ada kejadian tanah runtuh di Merapoh...... 

Jalan mula sesak ditambah pula dengan hujan renyai.

Kesemua lorong sesak dengan kenderaan menuju KB..... kelajuan 15 km/h.

Masa ni semua kenderaan cuma merangkak-rangkak.

Dah maghrib masih di kawasan yang sama!!!!! Langsung tak bergerak.

Waktu nak balik KL pun sama juga, kenderaan merangkak-rangkak. Kami gunakan laluan KB-Jeli-Gerik-Kuala Kangsar-KL. Sesak dari KB, lancar seketika selepas melalui pekan Gerik. Sempat kami singgah di pertengahan perjalanan untuk menikmati makan malam. Warung kecil saja dan tak ramai pengunjung berbanding warung bersebelahan. 

Sangka kami makanan mesti tak sedap sebab itu tak ramai pengunjung. Unsangkarable, sedap juga masakan makcik tu, atau sebab masa tu kami dalam kebuluran? Lunch jam 12 pm, dah hampir 10 pm baru nak makan malam.

Lupa nama kampung ni.... gerai ni terletak tepi jalan utama je.

Telur dadar, ayam halia, paprik & kangkung goreng belacan.

Perut dah berisi teruskan perjalanan. Keluar saja dari tol Kuala Kangsar PLUS dah sesak teruk. Nak singgah RnR pun dah tak ada ruang. Hazab yang amat pada yang mahu terkucil dalam perjalanan. RnR selepas Gua Tempurung hala selatan baru ada peluang untuk singgah seketika. Jalanraya sesak punya pasal, 14 jam perjalanan baru sampai rumah.... bertolak tengah hari, tengah malam baru sampai.

No comments:

Post a Comment