Thursday, 10 December 2015

ReVieW HoTeL SRi BiNTaNG, GeRiK, PeRaK


Hotel Sri Bintang
No. 1428 Jalan Cengal
Taman Ibu
33300 Gerik, Perak.

No. Tel : +605-791 5178

Kadar bilik semalaman : RM40 - RM100


As-Salam dan Salam Sejahtera,

Gerik, kalau zaman 70 hingga 80-an, memang pemes sebagai bandar hitam. Bukan bandarnya yang kaler hitam legam tapi hutan belantara sekitarnya merupakan tempat para pengganas komunis berumah tangga.

Mana2 bekas sojar yang pernah ditugaskan ke belantara Gerik, termasuklah bapak mertua ambe, memang tak kering liur duk sembang betapa marabahayanya Gerik pada waktu itu.

Itu belum lagi ditambah pengalaman para pekerja JKR yang ditugaskan untuk membina lebuh raya Timur-Barat. Ada yang kehilangan nyawa angkara pengganas komunis.

Salah seorang buruh yang membina lebuh raya tersebut adalah abang ipar ambe, mujur ada Pamoga nyawanya masih panjang dan masih meneruskan perkhidmatan bersama JKR sehingga kini.

Tapi kini Gerik dah berubah wajah, bukan lagi bandar kelam tapi agak membangun jugalah. Hotel-hotel pun agak banyak dibina, sebagai indikasi ramai juga pengunjung yang menjejakkan kaki ke bandar Gerik.

Gerik merupakan pintu masuk ke lebuh raya Timur-Barat, juga bandar sempadan sebelum memasuki wilayah Betong di Thailand. Agaknya para pelancong ke Royal Belum, pantai timur dan juga pelancong ke Betong (Kelab Atuk Nakal klik) menjadikan Gerik sebagai bandar persinggahan untuk bermalam.

Lagi pun sekitar Gerik ada banyak institusi pendidikan, MRSM pun sudah 3 buah, ditambah lagi dengan kolej komuniti. Hotel2 ini pasti menjadi tumpuan ibu bapa yang datang ke Gerik untuk melawat anak2 mereka.

Jadi mungkin sebab itu hotel budget tumbuh bak cendawan di bandar ini.

Ambe sendiri pun bukan asing dengan bandar Gerik, acap kali singgah tetapi cuma baru2 ini berkesempatan untuk bermalam. Itu pun sebab sudah melangkaui waktu Maghrib, rasa tak selamat pula nak mengharungi lebuh raya Timur-Barat dengan hanya sebuah kereta. Disepak dek gajah nanti tak ke naya !

Disebabkan Hotel Sri Bintang mudah ditemui, hanya tepi jalan raya utama, keadaan bangunan pun agak baru (dibuka pada tahun 2013 kalau tidak silap) ditambah malas nak cari hotel lain, ambe mengambil keputusan untuk bermalam di hotel ini.

Masa ambe masuk untuk check-in, ada seorang pakcik duk senyum2, ambe ingatkan salah seorang pelanggan rupanya dialah receptionist yang bertugas pada shif malam. Mungkin dia jugalah owner Hotel Sri Bintang.

Malas nak tanya lebih2, straight to the point tanya kat pakcik tu; 'ada bilik kosong Encik, berapa harga semalaman' ?

Murah dak ?

Kalau datang secara solo, boleh amek bilik berharga RM40, ada satu single bed. Kalau datang dengan marka atau bini berdua sahaja, boleh sewa bilik berharga RM50, ada 1 queen bed. Kalau makin ramai ahli rombongan, makin meningkatlah harga bilik tapi maksimum boleh muat pun 4 orang sahaja, bilik berharga RM80, ada 2 queen bed.

Disebabkan ambe cuma berdua dengan orang rumah, anak-anak semua dah export balik kampung, ambe ambil bilik yang berharga RM50 semalaman. Kira murah jugalah, bilik siap dilengkapi dengan hot shower, aircond dan Asteruk yang sah2 limited channels.

Sementara pakcik tu tuliskan item pengenalan diri kat buku catatan hotel, ambe ambil kesempatan untuk tinjau sekitar ruang legar reception.

Come-lote aje !

Menu-menuan & harga-hargaan !

Tepi kaunter reception ada macam satu bar kecil. Ada jual-jual minuman dan makanan ringan. Harga agak murah dan ikut standart harga biasa. Kalau malam-malam haus atau lapar, selongkar sahaja bar mini Hotel Sri Bintang. 

Ruang legar kaunter reception, ada muka Najib !

Dah dapat kunci, moh kite ke bilik.

Bilik ku syorga ku !

Bilik memang kecik dan sempit tu memang lah ! Bayar RM50 je pun, tapi paling best, lantai dia bersih dan masih berkilat. Tak rasa pun terpijak pasir ke hapa. Pendek kata bilik memang bersih walau kelengkapan seadanya seperti dalam gambar di atas.

Tak kisahlah janji bersih !

Bau-bauan yang kurang menyenangkan pun yillek ! 

WiFi ada cuma signal agak kemalu-maluan nak tonjolkan diri. Antena pendek sangat kut !

Bilik air pun ok, ada hot shower dan air pun laju, amat syiok mandi, inzal dibuatnya. Cuma kotak flush tandas ada leaking. Flush sahaja bercucuran air keluar, tapi najis tak sangkut mana2 hahahaha ! Laju je memecut ke salur pembentungan.

Khadam, mana towel beta, perut beta tengah memulas ni !

Tempat tidur dah settle mettle ! Kena cari tempat makan pula. Tak perlu risau sebab Hotel Sri Bintang cuma tak sampai 5 minit pemanduan ke pusat bandar Gerik, ada banyak kedai makan. Tak nak ke bandar pun tak apa, sekangkang kera dari hotel pun ada banyak kedai makan Siam.

Abe ! Abe nok make gapo? 

Hahahaha ! Abe nok make gotu buleh !

Melantak sakan !

Lupa pulak nama kedai, tapi makanan dia memang sedap, handal betul tukang masak melemparkan segala jenis ramu-ramuan. Harga pun stendet kedai siam. 

Kekenyangan kami dibuatnya ! Dah kenyang buat apa lagi, rasa nak balik tido sahajalah. Tapi singgah 7-E dulu untuk beli minum-minuman dan keropok-ropokan. 7E pun tak jauh mana dari Hotel Sri Bintang.

Pendek kata, tak perlu risau pasal makan kalau menginap di Hotel Sri Bintang melainkan selera hang pa lain dari kebiasaan.

Esok pagi dah ni ! 

Masa check-out, pakcik malam tadi dah tak ada. Yang ada cuma seorang awek muda cun tengah kemaskan kaunter.

Agaknya selepas menelan sebotol Pamoga Qu Puteh sumbangan Dato' Sri Vida, pakcik tersebut telah berubah wajah menjadi semakin jelita muahahahaha !

Sebelum meneruskan perjalanan, kena sarapan dahulu. Bayaran ciput sah2 hotel tak sediakan sarapan, jadi kena bersarapan kat luar. Sekali lagi tak perlu risau, bandar tak jauh mana pun. 

Kami ke blok paling belakang bandar Gerik, sekitar Jalan Mat Saman Utama, ada banyak hotel dan deretan kedai makan. Disitulah kami bersarapan.

Deretan gerai makan di Jalan Mat Saman Utama, pekan Gerik.

Gerai yang kami masuk.

Menu istimewa Gerik - terung pipit.

Tengok jam belum pukul 9 pagi, tapi bila tengok makan-makanan yang terhidang, mengalahkan nak makan tengah hari. Semuanya makanan berat, nasi putih dan lauk pauk.

Tapi ambe suko !

Dah biasa makan berat walau masih awal pagi. Paling champion menu pada pagi tersebut adalah sambal terung pipit atau Kelantanese panggil terung manggur. Jarang dah kedai yang hidang juadah terung pipit, agaknya ada generasi baru yang dah tak kenal rupa terung pipit.

Kecik-kecik dulu tak suka sangat makan terung pipit atau terung manggur ini, tapi selalu guna terung ini sebagai peluru senapang kayu, main perang2 dalam kebun getah.

Pistol kayu berpelurukan terung pipit ! (Google Image)

Terung pipit ! (Google Image)

Selain daripada sambal terung pipit, menu unik yang lain adalah ikan pekasam goreng. Fuh semerbak dia punya aroma, lepas makan sabun tangan pun tak hilang dia punya bau. 

Makanan sedap dan harga pun berpatutan, tak ke heaven hidup kat Gerik !

Nak review hotel melalut ke pasal makan semua, tapi tak apa kira package gitu. Kan ke antara benda paling nikmat di atas muka bumi ini adalah membuta dan melantak !

Entri ini sudah pun tiba ke penghujung, jadi kena rumus berbaloi ke tidak bermalam di Hotel Sri Bintang.

Ambe simpulmatikan memang berbaloi dengan harga, kemudahan dan keselesaan. Tidur lena dan makan pun sedap, apa nak lagi?

Sekian.

No comments:

Post a Comment