Wednesday, 3 February 2016

BiJaK MaTeMaTiK BeRSaMa MaSTeR HaLiM UPSI

As-Salam dan Salam Sejahtera,

Matematik oH! Matematik. Antara subject peberet ambe tapi seringkali juga menjunamkan gred peperiksaan. Minat tapi tak tahu technique yang betul dalam menjawab soalan peperiksaan.

Tak mahu pisang tanduk berbuah lima nam kali, ambe sedaya upaya menghantar anak-anak ke bengkel Matematik kelolaan pakar. Antara pakar Matematik yang sempat anak-anak ambe sedut ilmunya adalah Master Halim.

Sapa tak kenal Master Halim, antara bijak pandai Matematik di Universiti Pendidikan Sultan Idris yang aktif berkongsi ilmu dengan para pelajar sekolah dan ibubapa.

Bengkel KBAT Matematik kelolaan beliau senantiasa mendapat sambutan hangat dan sering dijalankan secara konsisten dan berkala. Selain giat menjalankan bengkel, Master Halim juga aktif menulis buku latihan berkaitan KBAT Matematik.

Master Halim !

Pada 23 Januari 2016 yang lepas, ambe telah membawa anak-anak ke bengkel KBAT kelolaan Master Halim bertempat di Kampus UPSI Proton City, dengan yuran yang cukup minima, RM30. Pada bengkel tersebut, Master Halim telah berkongsi rahsia akan kaedah terbaik untuk menjawab soalan kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT).

KBAT merupakan jenis soalan yang agak menduga akal, jenis soalan yang tak pernah kita hadapi di zaman persekolahan dahulu. Silap percaturan, kita ibu bapa pun terkial-kial untuk menyelesaikan soalan KBAT Matematik.

Selain daripada itu, Master Halim turut menurunkan ilmu akan kaedah alternative dalam menyelesaikan permasalahan Matematik. Kaedah yang jauh menarik berbanding teknik konvensional.

Dewan gamat dengan suara kanak-kanak riang !

Master Halim bermesra dengan ibubapa.

Karya Master Halim.

Ikuti bengkel pun tiada guna juga jika ibu bapa tidak membimbing anak-anak di rumah. Itu antara nasihat Master Halim kepada ibu bapa. Maksudnya, ibu bapa pun perlu faham dan mahir akan KBAT, baru boleh membantu anak-anak di rumah.

Nampak gaya, mak bapak pun oneday kena turun berbengkel berkaitan KBAT !

No comments:

Post a Comment