Tuesday, 25 June 2013

@ Bukit Beruntung Golf and Country Resort

16/6/13
Pada suatu pagi Ahad yang hening......

QM: Bila kita mau pigi mandi hotel? 
Ambo: Nape.... (sambil layan i-pad)
QM: Lama suda bah kita ndak mandi tolam.....
Ambo: Errrrrrrr..... (tengah cari alasan paling strategik....)
QM: Buleh la baiiii..... kita mandi tolam
Ambo: Ok..... ok.... (mana nak pergi ni der....)

Ada yang mengidam nak mandi kolam le pulop..... bila dicongak2 dah berbulan ambo tak bawa MHD dan QM untuk mandi-manda kat mana2 swimming pool. Bukan apa, budak berdua ni mudah benor dapat selsema dan hidung berair kalau lama berendam dalam air.

Baju renang yang baru beli masa nak ke Terengganu dulu pun dah lama terperap dalam wardrobe..... ambo kasi sembunyi shantek2 nak bagi MHD dan QM lupa pasal swimming pool.

Alih2 pagi ni terpacul pula ayat nak pergi swimming..... ok no hal der tapi masalahnya nak swimming kat mana?

Sekali ada hamba Allah sahabat ambo cadangkan beramai-ramai ke Bukit Beruntung Golf and Country Resort untuk swimming secara berjemaah.... kat sana bukan setakat ada swimming pool..... siap lengkap dengan pusat bowling, lapangan golf, gym dan kemudahan rekreasi yang lain. 

Kesemuanya terbuka kepada public kecuali gym dan golf kalau tak silap..... tolong betulkan kalau ambo salah.

Peraturan nak swimming di Bukit Beruntung Golf and Country Resort tak adalah ketat mana.... contohnya tak ada pula yang melarang kalau ada yang mandi tanpa baju renang yang sepatutnya. Tapi makanan luar tak dibenarkan bawa masuk.....

Kalau lihat pada picca di bawah, kaunter kaler merah tu tempat beli tiket.... sebelahnya pula ada satu cafe kecil jual makanan ringan dan minuman.....



Sebelum terjun kolam kena bayar tol dulu ye anak2.... dewasa RM15 dan kanak2 bawah 12 tahun RM10.....


Kemudian staff bagi pelekat.... kena lilit kat tangan. Baru boleh beza sape yang bayar dan sape yang curi2 masuk.... huhuhu


Khabarnya swimming pool di Bukit Beruntung Golf and Country Resort baru dinaik taraf.... bila dinaik taraf harga masuk pun diupgrade sama. Mari kita lihat apa kemudahan yang ada....


Ada penambahan papan gelungsur.... katanya baru dipasang awal tahun 2013.

Dari sudut yang lain pula.... swimming pool utama terbahagi dua.... section kanak2 + dewasa yang tak berapa nak handal berenang dan satu section lagi khusus untuk dewasa yang superb skills berenangnya.....



MHD dan QM dah teruja sakan nak terjun kolam..... tunggu dulu anak2...... kita salin baju dulu!!!!! Tempat persalinan lengkap dengan rain shower dan tandas...... nampak usang, agaknya masih dalam perancangan untuk dinaik taraf......



Masa kami ke sana, ada nampak locker untuk simpan barang sebelah changing room. Tapi tak pasti berapa kos sewa locker.... kami slumber letak barangan dan beg tepi kolam je.... sambil berenang sambil jeling beg......



Diingatkan juga kanak2 bawah 12 tahun hanya dibenarkan berenang di bawah pengawasan ibu bapa.... sila pantau anak2 kecil anda yer..... p/s: kalau mak bapak pun tak pandai berenang cam ner der?



Lagipun sepanjang ambo di sana, tak ada nampak pula lifeguard bertugas.....



Jadi tugas pemantauan anak2 kecil 100 persen tanggungjawab parents..... contohnya ibubapa mithali di bawah ni..... p/s: sebagai ganjaran, wajah anda berdua terpilih menghiasi blog Si Ketam Batu.... hehehe.......



Hep budak..... nape swimming sesorang ni, mak pak hang mana?



Sape yang ada baby boleh berenang kat sini.... air paras lutut je pun....



Pada yang berkemahiran berenang tahap dewa boleh lepak kat kolam hujung.... memang dalam.... amat sesuai untuk terjun tiruk dan prektis terjun gaya helang menyambar......



Ok guys.... ambo nak berenang dulu..... nak hajaq MHD dan QM berenang gaya kura2 jantan mencari pasangan.....

Dua jam kemudian.......

MHD & QM: Kami lapar bahhhhh!!!!
Ambo: Daddy pon!!!!!
Ambo: Mommy.... jom kita naik..... kita isi perut dulu!!!!!!!!!!!!!!

Swimming memang buat perut rasa kebuloq..... cepat2 bilas badan dan salin baju.... macam anak hayam kami semua bergegas ke cafe cari makan. Sekali atas meja penuh dengan junk foods..... mana nak kenyang......



Nak tak nak bedal jugalah cekedis dan nasib baik ada seketul sandwich..... bolehlah buat alas perut. 

Kat depan tempat jual tiket dan makanan tu ada kerusi meja untuk lepak2..... boleh jadi port legakan otot lepas penat swimming.

Anak2 yang energetic boleh sambung main kat playground.... shuhhhhh!!!! pergi main jauh2 ye anak2..... mak2 hayam nak bergossip..... huhuhu



Nama bukan main..... children playground..... tapi cenonet je pon benda yang boleh bebudak tu main....



Kalau anak2 minat haiwan.... sebelah playground ada mini petting farm..... FARM...... tengok nama macam berekar2 luasnya tapi alahai......



Ada ayam tiga pat ekor..... burung dua tiga pasangan..... dan bawahnya kalau anda nampak ada guinea pig kaler putih.....

MHD: Daddy.... kita main bowling?
Ambo: Huh..... tak puas2 lagi?
MHD & QM: Nak main bowling!!!!!!
Ambo: Dah nak masuk Maghrib ni.... minggu depan kita datang lagi
QM: Jangan lupa aaaaaaaaaa!!!!!
Ambo: Ye lahhhhhh!!!!!

23/6/13
Weekend berikutnya ambo & family repeat lagi ke Bukit Beruntung Golf and Country Resort - berenang kejap kemudian layan main bowling.... arena bowling kat sini memang terbuka kepada public.



Melangkah masuk ke arena..... ambo nampak benda ni..... apakah?



Rupanya ada member India kita kawen..... ada KOLAM - bukan kolam mandi yer hadeq2 - KOLAM tu salah satu seni kaum India yang diturunkan dari satu generasi ke satu generasi dimana beras berwarna ditaburkan mengikut corak tertentu. Contohnya masa majlis member kita ni, KOLAM dia bentuk burung merak - creative sungguh......

Apa2 pun.... tahniah la der...... selamat pengantin baru!!!! Selamat berjuang.... hati2 hunus keris, jangan salah tikam sudah la der..... huhuhu.....

Opssssss..... 

Mari main bowling...... mari main bowling......



Q-Bowl Bukit Beruntung..... 12 lane sedia menunggu pencabar. Ambo dan rombongan layan 2 lane saja.... main pun satu game..... sebab dah petang sangat. Satu game + 2 lanes + 4 players + sewa 4 pasang kasut + sepasang stokin = RM30++

Weekend tapi tak ramai pengunjung.... bagus sebab tak perlu menunggu untuk main....



Kami yang dewasa ni tak main mana pun..... lebih kepada pemerhati. MHD dan QM yang layan lebih.....

Puan Murah Guru sedang menurunkan ilmu jurus baling bola bowling gaya itik menyudu.......



Tengah konsentrate nak praktik jurus itik menyudu.....



Gaya itik menyudu ada dah.... tapi macam nak ke longkang je bola tu der?



Pening kepaler memikirkan balingan yang tak berapa nak menjadi........



Penonton setia kepada mak2 hayam yang sedang beraksi..... huhuhu. Ada yang sampai tepuk dahi.....



Tak puas hati main..... MHD dan QM mintak main satu game lagi.... satu game saja ye anak2!!!!! Satu game + satu lane + 2 players = RM10......

Shantek saja nak start game kedua..... azan Maghrib berkumandang. Ya Allah..... lalai sungguh hambaMu ini.....

Alhamdulillah Q-Bowl ada kemudahan surau..... bapak2 hayam undur diri untuk solat Maghrib dulu.......

Usai menunaikan kewajipan kepada Pencipta, tengok MHD dan QM masih rancak hayun bola bowling.....

Owh yeah..... STRIKE!!!!!!!



MHD & QM: Nak main 1 game lagi!!!!
Ambo: Huhhhhhhh?

Hokeylah anak2..... cukup-cukup...... next time. La ni masa untuk balik rehat, tidur awal sebab esok sekolah. 

Dah main 2 game masih ada yang muncung tak puas main..... huhuhu...... 

Tunggu sajalah korang dah ada duit sendiri nanti..... masa tu main la puas2...... hahahahaha!!!!!

13 comments:

  1. tempat ini ada sediakan penginapan x? kalau pengunjung dari jauh nak bercuti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak silap saya tak ada. Tapi mungkin ada homestay di sekitar Bukit Beruntung.

      Delete
    2. Layari blog Al Jannnah Homestay Bukit Beruntung utk mengetahui lokasi homestay dll info... t.kasih....

      http://aljannahhomestaybukitberuntung.blogspot.com/

      Delete
  2. Replies
    1. Ahad pun buka, kolam renang, bowling dan kemudahan lain.

      Delete
  3. thumb up! good info...tq tq...gambar n penjelasan sgt jelas...ok next week leh serbu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. serbu jangan tak serbu hehehe!!!

      Delete
    2. senin lepas bru pegi..bt lawatan utk esaimen..rupenye stp senin pagi swimming pool xbukak utk kerja permbersihan..ptg 2.30 baru bukak..xdpt le anak2 bermandi manda..huhuhuu

      Delete
    3. Nooreha Joe, kena repeat maknanya tu hehehehe

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. tidak pasti, saya pun sudah beberapa ketika tidak ke sana.

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete