Monday, 10 June 2013

Trip Ke Krabi 2013 - Part IX: Daw Family Massage & Pancake Makcik Yaminlah

Momentum nak tulis field report Krabi makin lama makin slow. Ada dua atau tiga N3 lagi belum publish.... pelan2 kayuh ye tak? Ni nak cerita xtvt kami lepas balik dari Phi Phi Tour......

Hari Ke-2, 30/5/2013
Dah target lama dah, dari Tanah Melayu lagi.... malam lepas buat island hopping kami ramai2 nak terjah massage center.... nak kasi lega satu badan.... manjakan badan gitu lepas seharian meredah pulau.

Ada banyak massage center kat Krabi ni sebenarnya.... murah2 pula tu.... rambang mata nak pilih mata satu. Akhirnya kami terjah yang paling dekat dengan Amorn Mansion. Turun dari hotel, lintas jalan besar dah sampai kat Daw Family Massage....


Yang dok menonggek pakai seluar putih tu, Daw nama dia.... owner kepada Daw Family Massage. Nak habaq mai.... massage pun boleh kowtim harga, boleh bargain turunkan harga. 

Macam ambo ambil Thai Massage, memang tak boleh bargain dah sebab harganya memang dah rendah berbanding kedai lain. Kat Daw Family Massage, sejam Thai Massage harga dia 200 baht manakala kedai lain yang kami survey charge sampai 250 baht.

Lain2 macam manicure, pedicure, body scrub, waxing.... boleh runding dengan Daw untuk dapatkan harga terendah.


Nak cerita sikit pasal Thai Massage yang ambo layan kat Daw Family Massage. Terapis yang entertain ambo tu jantan...nampak jantan tulen tapi tak tahulah kalau jenis dua alam. Ambo ni memang alergik kalau kena massage dengan jantan. Nyesal amik Thai Massage pun hado, nasib baik tak amik full body massage. Kalau full body massage .... sah2 kena bogel.... ambo nak bogel depan jantan? Nehi.... nehi.... nehiiiiiiiii.......

Tapi nama je jantan, kederatnya tak kuat manapun. Ambo ingatkan bila Thai Massage ni dia akan lipat sana lipat sini. Ini tidak.... picit sana picit sini.... dah hujung2 baru nak melipat sikit2. Amatlah ambo tak puas hati.... lepas kena urut badan tak rasa sedap mana pun.... puihhhhhh!!!!!

Macit berdua tu.... AT & AAR rasanya amik full body massage.... sedap katanya. Sedap tang mana tu tak pula ambo tanya dengan lebih detail sebab dah naik menyampah tengok muka jantan yang massage ambo tadi. Tersengih-sengih suruh datang lagi esok.... piiiirahhhhhhh!!!!!

Lepas kena uli masing2 rasa lapar pula.... time untuk dinner der..... kami pun singgah gerai Bersenang-senang Thai Food....


Gerai ni pun tak jauh mana.... hanya opposite dengan Daw Family Massage, di seberang jalan je pun. Kalau turun dari Amorn Mansion ke jalan besar, pusing kanan dah nampak Bersenang-senang Thai Food.

Kami suka sini sebab harganya cukup murah.... dan sedap hingga menjilat kaki der!!!!! Kebanyakkan pekerja dia boleh bercakap Melayu, memang tak ada masalah komunikasi.

Antara menu kami kat Bersenang-senang..... nasi goreng & nasi dengan kari hijau Siam....



Nampak simple je kan.... tapi sedapnya menjilat kaki der..... murah lagi tu!!!!!

Lepas makan.... perut pun sendat.... kemana kita? Kita exercise dulu dengan jalan2 sekitar Aonang Beach menuju ke Krabi Resort. Jalan2 ternampak ada macit jual pancake.... pancake nama dia der.... padahal roti canai je yang digoreng rangup....

Walau perut masih kenyang, ambo beli jugalah satu sekadar untuk merasa. Kita tengok dulu cara macit Krabi melibas pancake.... henpon lekat kat telinga tu... libas pancake sambil nepon pakwe terchenta!!!!


Dah canai dan libas, dia goreng atas kuali bulat lebar.... persis roti canailah cara nak buat pancake Siam ni....


Ini dia pancake yang ambo order.... digoreng rangup bersalut cokelat.... tak sedap mana pun, mungkin sebab perut ambo masih penuh.


Harga memang murah.... pastikan ada tanda halal ye sebelum anda order, kalau macit tu bertudung kira halal le tu kan.... p/s: baru perasan dalam menu tu ada HAM!!!! Ham tu kalau mengikut wikipedia 'A cut of meat from the thigh of the hind leg of an animal'.... tak semestinya babi kan.... kan.... kan?


Depan macit jual pancake tu ada benda ni....


Sambil kunyah pancake kami jalan lagi ke depan menuju Krabi Resort.... tumpang bergambar jap walau pun tak menginap kat sini....


Sebelum Krabi Resort kalau dari arah pekan Aonang kita jumpa benda ni dulu....


Kalau jalan depan lagi akan nampak gerai2 jual beraneka jenis makanan. Antara peniaga kat sini adalah macit Yaminlah, pancakenya antara yang tersedap kat Aonang.... kata orang yang pernah cuba air tangannya lah.... ambo tak cuba sebab masih kenyang.....


Opposite gerai macit Yaminlah.... ada balai polis.... polis pelancong Siam. Katanya kat belakang balai polis ini ada perkampungan bunian Islam.... tiap2 malam ada pasar malam.... kalau dari jalan besar, jaraknya 5 minit naik motor.


Turning point.... sampai sini kami seberang jalan ke arah balai polis dan kembali menuju pekan Aonang. Nak ke depan lagi rasanya macam dah tak ada apa dah.... lagi pun kaki dah lenguh2.

Masa lenggang kangkung balik hotel pun sempat singgah sekejap2 kat gerai jual t-shirt dan sobenier tapi hati masih beristiqomah nak shopping kat Krabi Nite Market malam esok.....


Kat sini AT tak tahan godaan... istiqomah hancur berderai.... tergoda dia dengan cincin & gelang chap kelawar besi berjalan malam....


Ambo pula terkesima dengan kabaret show.... hahahaha!!!! Tulen ke ni yang????? Tulen bangggggg..... hehehehe


Blue Dragon Kabaret Show ni letaknya kat belakang Walking Street. Ada banyak bar untuk minum2.... minuman halal ada.... yang tak halal apa tah lagi kan..... sempat jumpa dengan sorang mamat Bangla yang jadi bartendar kat salah satu bar kat Walking Street. Fasih cakap melayu sebab 5 tahun kerja kat Balakong....


Beriya ajak ambo masuk bar dia.... Airport Bar. Staff semua dressing macam pilot kapal terbang. Murah katanya, tapi murah apa kebendanya.... coke pun dah 80 baht, baik ambo layan coke kat 7E.


Satu lagi kalau jalan2 kat Aonang ni.... memanjang je orang bagi pamplet massage.... mahu menimbun kat bilik hotel dengan pamplet tu semua....


Puas jalan2 cuci mata, sekali lagi kami singgah kat gerai Bersenang-senang Thai Food untuk melepaskan dahaga. Memang malam tu bahang dia lain macam sikit.... perit rasa tekak sebab haus....


Lepas masing2 dah hilang haus... singgah kejap 7E untuk top-up bekalan minuman kat bilik, baru balik hotel untuk rehat dan tidur. Ambo.... macam biasalah online dulu sampai lebam, baru mata boleh pejam.

1 comment: