Monday, 15 December 2014

RiDe To EaT : Cendol Pulut Behrang Original | Dec 14, 2014

As-Salam & Salam Sejahtera,

Siri kedua Ride To Eat versi DSKB sekali lagi kita pekena cendol. Pada edisi sulung dulu, ambe dan BMP (moto kesayangan ambe) ke Cendol Pulut Behrang cawangan Hulu Bernam. Kali ini ambe dan BMP sekali lagi ke Cendol Pulut Behrang, bukan di Hulu Bernam tapi kedai asalnya di Behrang Station.

Justeru itu dalam tajuk entri ada tambah word 'ORIGINAL', bukan bermaksud sudah ada Cendol Pulut Behrang palsu, cuma ingin merujuk kepada kedai asalnya sahaja.

Bagaimana mahu ke sana?


Jika dari plaza tol Tg Malim;

1. Susur ke kiri pada persimpangan lampu isyarat.
2. Pada setiap persimpangan isyarat (ada 4 kesemuanya) yang anda temui seterusnya, cuma teruskan pemanduan ke depan, don't belok2.
3. Pada lampu isyarat ke 5 (anda boleh nampak Balai Polis Behrang), anda ambil susur ke kiri.
4. Kurang 500 meter dari simpang tersebut anda akan nampak pasar awam Behrang Station di sebelah kanan.
5. Cendol Pulut Behrang (medan selera) hanya setentang dengan pasar awam Behrang Station. 

Inilah Cendol Pulut Behrang, kedai asal yang mula dibuka pada 1997. Bisnes ini dibiayai oleh Agro Bank.

Jom order; perut masih kenyang jadi ambe cuma order cendol pulut. Menu lain yang available; cendol kacang, cendol jagung, laksa, mee bandung, meehun sup utara, mee goreng dan rojak buah. Khabarnya rojak buah di sini lazat juga, tak pa next time kita cuba.

Ari ni ambe cuma mahu menchoba cendol pulut;

Ni dia, cendol pulut. Nampak biasa saja kan tapi bila masuk ke mulut; Fuhhhh!!! terasa dia punya lemak santan. Harganya cuma RM2, amat berbaloi-baloi. Tak terkata sedap, pendek kata sendiri punya mulut kena menchoba.

Kalau cendol bukan selera tekak anda, sebelah menyebelah Cendol Pulut Behrang ada beberapa gerai menjual beraneka jenis makanan; nasi lemak, nasi ayam, mee dan sebagainya.

Pilih saja mana yang boleh membuka selera anda.

Lepas pekena cendol pulut Behrang yang sedapnya tak terkira, ambe bawa BMP jalan2 menyusuri Felda Gedangsa dan Felda Soeharto. Cuci mata dan layan corner, tapi tak boleh nak corner mana pun sebab saban ceruk ada kenduri kawen dan kereta banyak diletakkan di tepi jalan.

Next kita kemana pula, mungkin Nasi Bamboo Sg Kelah?

Yooshhhhh!!!!

2 comments:

 1. pebret cendol terutama ketika panas. memang tak tinggal punya
  tq.

  ReplyDelete
  Replies
  1. restoran 9ria, TQVM sudi singgah. nanti sampai KK saya ke 9ria.

   Delete