Wednesday, 18 April 2012

Western Australia ~ Emu Downs Wind Farm, The Pinnacles and Lancelin Sandboarding

Having nothing to do (yea rite!!!!!) Ketam pun start belek2 album yang ada kat lappy ni. Then I saw our photos, I mean The 5 Stooges photos during Nambung National Park trip. Trip ni kami buat hampir setahun yang lalu... entri hampir basi tapi apa salahnya kongsi kat sini kan?

Apa istimewanya Nambung National Park? Kat sini letaknya The Pinnacles, the ancient rock formation. Batuan ini dipercayai terbentuk jutaan tahun yang lampau, as seashells were broken down into sand then eroded by water and wind.

Our journey from Perth to Cervantes di mana terletaknya Nambung NP took almost 3 hours drive melalui Kwinana Freeway, Wanneroo Road dan Indian Ocean Drive.


Disebabkan perjalanan yang agak lama, The 5 Stooges berbekal sakan. Minuman keropok cokelat segala buat bekalan. Kat WA ni highway dia mana ada R&R macam PLUS kat Malaysia tu. Kalau ada pun amat jauh antara satu sama lain.

Lagi pun the view agak boring sebab our journey during autumn. Nampak semak samun sajalah kiri kanan. The view slight different masa spring, kiri kanan penuh dengan wild flower yang kembang setaman.


Masa lalu State Drive 60 we saw this restaurant plus service station. Forgot the exact location tapi agak jauh juga dari Perth. Lotsa of travellers make it as a pit stop untuk rehat, refuelling, makan minum dan semestinya serbu toilet. Nampak mural dalam pic kat atas? Cute kan kepala emu tu menjenguk!!!!!!

Not in our schedule, kami singgah sekejap di Emu Downs Wind Farm. Itupun secara tak sengaja kami ternampak signboard menuju ke sini. Why not take a shot or two, alang2 dah lalu.


Kincir angin dia sikit punya bagak, dari jauh dah nampak. Tak dapat tengok kincir angin kat Europe, kat sini pun dah Alhamdulillah. These place adalah private property and not open to public. Tapi kita boleh meninjau dari luar pagar, ada satu area dimana siap dengan parking lot dan papan tanda penerangan ringkas berkenaan fasiliti berkenaan.

Afterwards kami drive masuk ke Indian Ocean Drive. View memang marbeles, dari jauh nampak kebiruan Indian Ocean. Tepi2 jalan dipenuhi dengan cactus menunjukkan kami sedang berada di padang pasir. Maha Suci Allah..... marbeles. Kalau waktu spring memang penuh wildflower kiri kanan.

And there was one funny incident happened.... kebetulan ada satu bas milik Pinnacles Tour lalu dan kami followed bas tersebut dari belakang. Kami travel guna map book instead of GPS. Malas nak belek2 map book, baik kami follow saja bas tersebut, senang.... For sure bas Pinnacles Tour akan menuju Pinnacles Desert, that what we thinking.

Follow punya follow pelik kenapa bas ni ikut route lain, bukan ke Pinnacles. Sekali route bas tersebut menuju ke Indian Ocean Information Centre daaaaa....... terpaksa kami patah balik. Ingatkan kami saja, rupa2nya kereta2 di belakang pun sama ikut salah route.... ngeeeee!!!! Masing2 tersengih-sengih cari balik jalan ke Pinnacles.


From where kami silap masuk simpang sebab follow bas Pinnacles Tour sebenarnya dah tak jauh dari The Pinnacles entrance. Kami keluar balik ke Indian Ocean Drive, make a turn left onto Seville St then turn right onto Aragon St.... tadaaaaaaa!!!! The Pinnacles infront of our eyes!!!!!

If my memories served me very well, nak masuk sini tak dikenakan bayaran.... or maybe my memories dah tak boleh pakai!!! ngeeeee..... forgot kena bayar ke tak. Ikut logik mestilah akan ada entrance fee like other national parks.... kalau tak how DEC nak maintain kemudahan dalam park segala.....

View dalam The Pinnacles memang marbeles. These incredible limestone spiers rise eerily out of the sand, some several meter talls. Berbagai bentuk dan berbagai rupa... bentuk *tut tut* lelaki pun ada..... We tried to find limestone berbentuk *tut tut* wanita... dowh tapi ngak ada buk.....


We can get up close to the Pinnacles on a scenic drive kalau nak memandu or using walk trail kalau nak menapak menjelajah saentero The Pinnacles.


Do not climb!!!! Besar bagak signboard melarang panjat Pinnacles tapi dasar kepala batu... ramai juga yang panjat but not The 5 Stooges!!!!

We spent almost 2 hours there, taking photos, visited The Pinnacles Desert Discovery and do some shopping.... bukan apa pun sekadar t-shirt sehelai dua buat kenangan.

Our next pit stop was Lancelin, tempat main luncur pasir. Bapak punya azab nak cari entrance. From far dah nampak gunung pasir tapi mana pintu masuknya? Hidden in between bushes, macam mana nak nampak... signboard pun azab sikit punya halus!!!!

Papan luncur we can rent from the nearby shop. Forgot how much, not expensive but not cheap either.... make sure double check the condition papan luncur tersebut, calar balar ke... terkopek ke.... sebab apa2 kecacatan yang berlaku lepas kita sewa akan dikenakan penalti. Siap minta deposit tu....


Nampak bayang kat penjuru bawah kiri pic kat atas tu? Its me tengah snap pic... hehehehe. Here beside sand boarding, boleh layan motocross kalau anda ada moto scrambler, buggy car or 4WD.

Timbunan pasir tu agak tinggi juga... mengah juga lepas 3 atau 4 kali turun naik. We learned new trick from Indian tourist, they not rent papan luncur tu dari kedai kat luar. Instead they brought kotak yang kaler cokelat tu, then buka besar2 dan jadikan sebagai papan luncur. Kes nak jimat duit le ni.... huhuhuhu!!!!!

We spent a very short time in Lancelin since its already near to sunset when we arrived and Perth still far from here. Decided to call our day off and drived back to Perth. We used a different route heading to Perth and amazingly we arrived within 2 hours!!!!!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment