Sunday, 22 June 2014

@ The Aston Hotel, Putra Nilai - Part II

As Salam, Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia,

Kita masih lagi bersiaran dari The Aston Hotel Nilai. Al-kisahnya awal pagi tadi nak gi breakfast kat luar sebab pakej penginapan yang kami amik di The Aston tanpa voucher sarapan. 

Makanya masing2 dengan muka excited kelaparan memulakan perjalanan untuk cari kedai makan tapi belum sempat keluar dari perkarangan The Aston, ada bunyi machiam dup dup dup bila kereta bergerak. Pengalaman lalu mengajar ambo kalau ada bunyi gitu maknanya ada something melekat pada tayar.

Huh.... memang betul pun, check punya check ada paku tercucuk pada tayar belakang sebelah kiri. Tayar yang sama pernah tercucuk paku 2 bulan yang lepas.

No hal lah, bukan susah pun nak tukar tayar - ini statement kalau cukup peralatannya. Kalau tak cukup machiam mana?

Antara yang diperlukan untuk tukar tayar adalah;

Tayar spare - ok ada, lulus.
Spanar untuk buka nut - ok ada, lulus.
Jack dan pemutar jack untuk angkat body kereta - eh, tak de!!!

Ah sudah, jenuh selongkar satu kereta, mana jack aku dey!!!. Pemutar jack ada tapi jacknya mana? Bukan semuanya patut ada dalam bonet belakang, busuk2 pun sebelah tayar spare?

Ke untuk model Vios dia simpan jack kat tempat lain? Konpius.....

Kompem memang tak ada jack, anak harun!!! Mesti masa beli Vios dulu mereka lupa nak letak jack!!! Pemutar jack ada diselit disebalik papan yang memisahkan tayar spare dan tempat letak barang tapi mana jack aku dey!!!

Nasib baiklah ada ramai member yang menginap di hotel yang sama. Terus roger dan minta pinjam jack. Nak cari kedai tayar  masih awal pagi lagi, Ahad pula tu, kompem mekanik masih tidoq lagi, dah la musim World Cup. 

Tak apalah, kita guna tayar spare dulu, balik rumah nanti baru cari bengkel untuk masuk cacing pada tayar yang tercucuk paku tadi. Kondisi tayar pun dah tak berapa cantik, dah sampai masa untuk tukar dah tu. Tapi RM pula tak berapa mengizinkan, hehehehe!!!!. 


Masih guna tayar asal dan rim stendet.

Dah kena masuk spare tyre.

Oh ye, nanti memang kena singgah Tesco atau Giant lah, kat depan The Aston ni je pun. Singgah sebab nak beli jack. Mertua suruh balik semula ke kedai tempat beli kereta dulu, minta balik jack. Uik, Vios ni dibeli hampir 2 tahun lepas, nak ke dema entertain? Nak kata apa, jack memang tak de? Balik2 sure salah sendiri sebab tak check betul2 masa amik kereta dulu.

Pengajaran, nasib baik kena tempat ada orang boleh diminta tolong. Dibuatnya kat tengah highway memalam, kat hutan belantara ke..... aduih haru biru dibueknya.

Ok lah, nak lena2 jap..... babai yu-alls.

Roger & out.

No comments:

Post a Comment