Thursday, 4 September 2014

Pengalaman Ubahsuai Rumah Baru | Penambahan Ruang Untuk Dapur Basah

As-Salam, Salam Sejahtera & Salam 1Malaysia,

Entry yang lepas ambo dah sembang pasal pemasangan plaster ceiling dan grill. Next project renovasi rumah baru kami is ubahsuai dapur basah.

Banyak2 renovasi rumah yang telah kami buat, dan mungkin juga yang akan datang, tang dapur basah ini paling sempoi dan paling koboi kami buat.

Pendek kata memang simple sakan kami punya dapur basah, cuma pasang awning dan tambah satu dinding (itu pun tak guna bata, tapi cuma tambah grill) - terus siap ruang untuk dapur basah.

Sempoi sangat bunyi nye tu kan?

Asalnya ruang dapur basah tersebut merupakan porch belakang rumah - keluar saja dari pintu dapur kering, ada sedikit ruang dalam 10 x 12 kaki, sebelah kiri adalah pagar batu yang memisahkan rumah kami dengan rumah jiran belakang manakala sebelah kanan adalah dinding rumah kami sendiri. Depan memang open sajalah.

Jadi kami cuma perlu tambah satu lagi dinding untuk tutup porch tersebut menjadi dapur basah, kemudian tambah awning untuk teduhan - ini kes nak minimakan kos untuk buah dapur basah. 

Lepas siap buat awning dan tambah dinding, tak nak bagi nampak koboi sangat dapur basah kami, ambo upah Bangla untuk buat benchtop dan pasang jubin sikit pada lantai. Kemudian upah lagi plumber mamat India untuk pasang sinki dan pili air.

Kalau ikut napsu kedekut ambo, memang tak de maknanya nak buat benchtop dan pasang jubin ekekekeke. Dah binik kata nak kasi chantek sikit dapur basah kami yang teramatlah 'pprt' dia punya rekabentuk - ukied kita kasi pasang itu jubin, murah2 sudahlah ekekeke.

Ini gambirun dapur basah 'pprt' kami;



Asal2 machiam kat atas lah dapur basah kami, lantai simen tanpa jubin. Kabinet dapur memang tak ada, dapur gas pun chap 'pprt'. 

Lama kemudian ambo keluarkan sedikit duet untuk pasang jubin dan buat benchtop, pun masih nampak ala2 'pprt'.



Jejiran lain sikit punya chantek depa punya dapur basah, tapi kami punya gini sajalah, 'pprt' sungguh. Tapi nak buat machiam mana, dengan simpanan yang kami ada, ini sajalah ongkos yang kami mampu keluarkan.

Lagi pun, ini cuma temporary saja. Bila dah betul2 ada ongkos, baru planning baek punya dapur basah.

Total kos;

Awning - will be updated soon
Grill dapur basah - will be updated soon
Simen, pasir, jubin etc - RM983
Pili air dan sinki berkembar - RM481 (termasuk kos kepala paip untuk bilik air)
Upah tukang Bangla - RM1500
Upah plumber India - RM200 (termasuk upah tukar kepala paip bilik air)

Ini secara kasarlah yang sempat ambo rewind balik.

Roger & out!!!

3 comments:

  1. Salam... saya baru pas reno rumah saya... area paya rumput melaka... rumah semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan... besar la gak.. banyak cermin plak tu :)
    Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit utk dry kitchen (agak luas), table top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring & door bell, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kualiti... dia cover area melaka seremban hingga ke kl... bley minta quotation for free n compare dgn kontraktor lain... manela tau bley save $$$ :)
    if nak more detail, bley pm/ whatspp saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

    ReplyDelete
  2. Salam... saya baru pas reno rumah saya... area paya rumput melaka... rumah semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan... besar la gak.. banyak cermin plak tu :)
    Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit utk dry kitchen (agak luas), table top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring & door bell, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kualiti... dia cover area melaka seremban hingga ke kl... bley minta quotation for free n compare dgn kontraktor lain... manela tau bley save $$$ :)
    if nak more detail, bley pm/ whatspp saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

    ReplyDelete
  3. ASSALAMUALAIKUM TUAN/PUAN. KAMI KONTRAKTOR RENOVATE DAN BUAT RUMAH AREA SELANGOR TERUTAMA LEMBAH KLANG. KERJA BERMUTU DAN ADA WARANTY. SILA HUBUNGI 0122528706 MAT. SEBUTHARGA/QUOTATION DAN SITE VISIT PERCUMA. TERIMA KASIH.

    ReplyDelete