Monday, 3 February 2014

Gong Xi Fa Cai..... Xin Nian Kuai Le

Hong Bao Na Lai....... hehehehe
(Malay translation is 'huluq-huluq la angpau merah lebih sikit')

Kepada readers DSKB yang merayakan Tahun Baru Cina, ambo selaku moderator blog DSKB dengan penuh hormatnya mengucapkan Gong He Fat Choy - wishing you to be prosperous in the coming year.

Mesti ada yang makan besaq pada Chinese New Year Eve, dan ada juga yang makan biasa-biasa saja...... mungkin juga ada yang sekadar cukup-cukup makan. Walaupun apa pun, semoga semua masih dapat bergembira dan menyambutnya dalam suasana yang penuh harmoni.

Pada hujung minggu yang lepas, ambo sekeluarga menghadiri jemputan rumah terbuka sempena Chinese New Year anjuran rakan seopis HM. Makan-makan sambil sembang santai...... tapi kalau dah rakan seopis berkumpul, topik pasal kerja kompen akan dibincangkan sama..... hehehe.

Ada picca sikit untuk dikongsi.....

Bila tengok kuih-muih, ini sudah machiam Aidilfitri. Ini dikatakan keharmonian, unsur-unsur kaum lain diasimilasikan. Tapi limau mandarin tetap wajib ada, manis-manis.

Walau jemputan tak berapa ramai, boleh tahan juga tuan rumah sediakan juadah. Kuih muih  dan limau mandarin cuma sekadar pembuka selera rupanya....... habis kuih-muih, spagetti pula yang muncul...... shodap dan konyang ambo dibuatnya.

Tahun Kuder..... shomel-shomel!!!! Tapi Kuder species apa yang kat belakang Kuder merah tu? Hehehehehe........

As usual, tak lengkap jamuan terbuka sempena  Chinese New Year kalau tak ada Yee Shang (English translation is Prosperity Toss).

Sedikit info berkaitan Yee Shang - ia merupakan Teochew-style raw fish salad..... dah machiam sushi dah bunyinya. Daging ikan mentah akan dicampur gaulkan dengan hirisan kecil sayur-sayuran beserta sos dan beberapa ingredients yang lain mengikut selera masing-masing.

Walaupun dikatakan tradisi Yee Shang berasal dari Tanah Besar China, lebih tepat lagi dari wilayah Guangzhou, Shantou dan Guangdong..... Yee Shang kini lebih popular dikalangan kaum Cina yang menetap di Malaysia, Singapore dan Indonesia.

Nak tengok Yee Shang versi sahabat kami?

Ini dia......

Shantek kan.... berwarna-warni dan beraneka jenis sayuran sebagai simbol abundance, prosperity & vigor.

Kemudian secara beramai-ramai, kita pakat-pakat gaul Yee Shang tadi dengan chopsticks. Kata tuan rumah, kena gaul tinggi-tinggi, lagi tinggi lagi bagus..... lagi banyak kemewahan dan kekayaan akan dinikmati.

Rupanya kalau gaul Yee Shang, kena gaul tinggi-tinggi..... bersepah pun tak apa. Sebahagian kami yang tak biasa, bukan main bersopan santun lagi masa gaul Yee Shang. Ye lah..... tak nak sepahkan rumah orang. Rupanya terbalik....... hehehehe.

Lepas gaul apa kena buat?

Apa lagi..... makan time!!!! Jangan malu-malu......

Tak sangka..... shodap rupanya Yee Shang ni, lebih-lebih lagi rasa sos dan jeruk yang dicampurkan bersama. Sampai licin kami sesah.... hehehehe.

Lebih seronok...... sudah semestinya bebudak kenit yang dapat angpow dari tuan rumah. Kami yang remaja tua hanya mampu tersengih-sengih sajalah....... hehehehe.

Kepada tuan rumah, terima kasih bebanyak atas layanan mesra. Gong Xi Fa Cai sekali lagi untuk anda!!!!

Roger & out.

No comments:

Post a Comment