Friday, 14 February 2014

JoM MaKaN - Nasi Kerabu Pattani @ Behrang 2020 Tanjong Malim

Nasi kerabu memang salah satu makanan peberet ambo. Asal nampak mana-mana kedai jual nasi kerabu mesti kena singgah.

Biasanya kalau mana-mana kedai jual nasi kerabu tak ada pun signage bagai, koman-koman pun tulis nasi kerabu bersama menu-menu yang lain.

Tapi masa shopping barangan rumah di TF, ternampak satu kedai makan siap tulis nasi kerabu Pattani. Ada beza ke nasi kerabu Pattani dengan nasi kerabu yang biasa kita dok makan? Ok lets give a try kata ketua kampung Ketoyong.


Agaknya memang kedai ini mengkhusus kepada nasi kerabu semata-mata sebab tak ada nampak pula menu makanan yang lain. Tak tahulah kalau di dapur sibuk memasak tom yam bagai......

Tengok ingredients yang dicampur adukkan machiam sama saja dengan nasi kerabu yang lain. Itu kalau tengok sekali imbas, kalau secara teliti boleh nampak ulam-ulaman yang digunakan sedikit berlainan.


Jadi, sedap ka nasi kerabu Pattani?

Failed....... huhuhu!!!!!

Tak kena pula dengan selera tekak ambo. Kenapa ye?


Sebabnya terasa kering sangat..... machiam tak cukup moisture. Rasa budu pun tak ada, nasi kerabu Pattani memang tak guna budu agaknya.

Tapi budulah penambah perisa kepada mana-mana hidangan nasi kerabu. Tanpa budu, bukan nasi kerabulah namanya...... hehehehe!!!

Ada satu lagi kedai nasi kerabu yang selalu ambo singgah di Tanjong Malim, berhampiran Taman U. Satu area dengan kedai komputer BHL. Ada masa ambo review ok.

Roger and out!!!

No comments:

Post a Comment