Friday, 23 October 2015

NaSi LeMaK PaNaS GeRai KaK LoNG CoRNeR, MuKiM BiNJai KuaLa LiPiS


Nak habaq awal2, nasi lemak Kak Long Corner bukanlah yang paling sedap di alam nusantara. Jadi tak payahlah hang pa duk gegeh drive dari KL ke Kuala Lipis semata-mata nak pekena nasi lemak Kak Long.

Tapi yang buat istimewa, nasi lemak di Kak Long Corner sentiasa hangat dan fresh dari dapuq. Maknanya bukan masak pagi dan petang masih dijual nasi lemak yang sama. Kak Long akan memasak nasi lemaknya sedikit demi sedikit dan dijual masa masih hangat lagi.

Hang pa tahu sajalah aroma nasi lemak yang baru diangkat dari dapuq, aromanya semerbak membangkitkan selera. Itu punca ada yang bedal 3 bungkus pun masih belum ada rasa kenyang.

Machiam mana ambe boleh sampai ke Kak Long Corner?

Lately ambe memang kerap ke pantai timur atas tuntutan urusan kekeluargaan. Memang wajib lalu Petron Mukim Binjai, bila dah wajib lalu, wajib pula untuk menyinggah.

Asal kejadian dulu singgah Petron untuk buang ayaq, tak sangka pula Kak Long ada buka gerai sebelah menyebelah dengan Petron. Lepas buang ayaq, kenalah isi ayaq, jadi kami usha2 Kak Long Corner.

Masa itu berasap-asap nasi lemak baru kena bungkus. Cuba sebungkus, eh! sedap la pulak. Masuk bungkusan kedua, ketiga eh! tak boleh jadi ni.

Memang sedap.

Selain dari nasi lemak, Kak Long Corner juga meriah dengan beraneka jenis kuih muih, goreng pisang dan sausages. Goreng pisang Kak Long pun agak rangup, ambil sepinggan habis, dua pinggan tak cukup, memang bernapsu sungguh.

Jadi kat mana letaknya Kak Long Corner?

Senang saja, Kak Long Corner letaknya di Mukim Binjai, Kuala Lipis. Sebelah menyebelah dengan Petron Service Station. Betul2 tepi jalan besar Raub-Lipis. Kalau guna Waze, letak saja Petron Mukim Binjai, Inshaa Allah ketemu.

Address;
Kak Long Corner, 
Petron Station Mukim Binjai,
Mukim Binjai, Kuala Lipis, Pahang.

GPS;
N/A

Contact number;
N/A

Facebook;
N/A


No comments:

Post a Comment