Monday, 9 December 2013

Kembara Mee Udang Kuala Sepetang (29 Nov - 1 Dis 2013)

As-Salam dan Salam Sejahtera buat semua readers DSKB...


Entry ini kiranya kesinambungan dari entry berkaitan perjalanan ambo dan HM ke Taiping untuk sesi bekerja sambil bercuti tempoh hari... atau sebaliknya.... hehehe...

Orang kata... bukan ambo yang kata... tak lengkap perjalanan kita ke Taiping kalau belum sempat pekena mee udang Kuala Sepetang... lebih-lebih lagi mee udang Mak Jah yang katanya tersohor ke seluruh pelusuk tanah air.

Orang kata lagi... orang katalah bukan ambo yang kata... dia punya mee udang banjir penuh dengan udang. Pendek kata dalam mangkuk nampak udang semata. Nak tengok mee kena alihkan udang satu persatu baru nampak mee..... fuhhhhhh!!! Nampak tak dia punya banjir dengan udang? Udangnya pulak besor-besor, gebu-gebu, montok-montok dan fresh dari muara...

Demi mengesahkan dakwaan semua... juga sebagai tanda sahih kami sudah menapakkan kaki kami ke bumi Taiping... maka aktiviti pemburuan mee udang dilancarkan pada hari pertama lagi kami di Taiping dan berterusan sehingga hari terakhir.

Tapi bak kata pujangga... kita hanya mampu merancang tapi Allah juga yang menentukan. Begitulah kami, walau bersungguh mana pun mengejar mee udang Mak Jah terutamanya, akhirnya bukan rezeki kami. Jangankan mee udang Mak Jah, misai udang Mak Jah pun tak ada peluang untuk kami rasa.

Sesi memburu kali pertama gagal kerana kami (perkataan kami merujuk kepada rakan-rakan, sebab ambo dan HM tengah sibuk berselimut di hotel pada waktu tersebut, kami kirim minta tapau saja) tiba di perkarangan gerai Mak Jah selepas jam 8. Kebetulan waktu tersebut adalah musim cuti sekolah, belum pukul 8 semua stok mee udang Mak Jah sold out. Begitu juga dengan mee udang Mak Teh dan beberapa buah gerai mee udang yang lain.

Kachewa yang amat sangat tapi masih kontrol sebab ada dua hari lagi kami di Taiping. Masuk hari kedua masing-masing busy dengan kerja, jadi tak sempat untuk bertandang ke Kuala Sepetang. Tapi dengan semangat waja, pagi hari terakhir kami sekali lagi ke Kuala Sepetang, maklumlah lokasi site visit pun tak jauh dari gerai Mee Udang Mak Jah. Sekali lagi kami kachewa kerana khabarnya Mak Jah masih belum membuka pintu untuk jualan, tidak pasti pukul berapa tapi kalau mengikut blog berkaitan jam 11 pagi dah mula niaga dah.

Bila tengok gerai-gerai lain di sekitar Kg Menteri pun masih tutup walau menjelang tengah hari. Nak tunggu sampai petang kami dah kena bergegas balik KL.... macam mana tu?  

Memang kachewa sungguh.....

Untuk makluman gerai Mee Udang Mak Jah letaknya di Kampung Menteri, Kuala Sepetang, Taiping. La ni dah siap ada cawangan di Wangsa Walk, Wangsa Maju KL. Waktu niaga Isnin sampai Ahad, jam 11 pagi sampai 11 malam.

Mujur kekachewaan kami terubat dengan Mee Udang Batu 6 Simpang/Changkat Jering. Walau tak dapat merasa mee udang Kuala Sepetang, terubat jugalah bila dapat manja-manja dengan misai udang Batu 6 Simpang/Changkat Jering.

Kami siap tapau lagi mee udang special... satu sepuluh ringgit. Nak kata sedap sangat tu tak adalah, tapi memang sedap. Baru ambo tahu mee udang ada rasa-rasa mee bandung ye?

Udangnya fresh tapi tak adalah sampai ke tahap kena belek udang baru nampak mee. Rasanya banyak mee berbanding udang.... huhuhu...

Nampak tak... banyak mee berbanding udang kan?

Bukan setakat mee udang saja, segala masakan lauk pauk melayu ada. Kami makan nasi campur dan tapau mee udang special balik rumah.

Nasi ayam pun ada, air sirap FOC. Memang sedap lauk pauk di sini.

Mee udang Batu 6 pun jadilah buat pengubat selera. Next time kalau ke Taiping sekali lagi, memang ambo akan make sure dapat melepak di gerai Mee Udang Mak Jah... Inshaa Allah.

No comments:

Post a Comment