Saturday, 5 April 2014

Kenapa Kini Baru Beralih Arah?

Apa yang berlaku?
Adakah ambo sudah berubah hati, cinta kah...... politik kah?
Itu semua NEHiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!

Inilah maksud ambo.....

Sumber Online.


Bakal tunggangan ambo ke tempat kerja, Inshaa Allah akan ambo namakan sebagai Ketam Besi.

Kenapa tetiba boleh teralih arah? Bukan kah lebih selesa memandu Vios menjelajah highway 180 km setiap hari. Panas tak berpeluh kerana beraircond, hujan pasti tak basah.

Ini semua pastinya gara-gara tidak tertahan dengan bebanan petrol, tol dan juga maintenance bulanan. Tiap-tiap bulan sekitar 1.3k lebur kerana travelling menggunakan kereta ke tempat kerja. Makin terasa bila rumah pun sudah siap dan kena renovate sana sini. Itu semua bermaksud uang ringgit.

Maka gaya hidup perlu diubah, termasuklah mekanisme ke tempat kerja.

Tapi pasti timbul persoalan, kenapa baru kini? 

Kenapa tidak dari dulu lagi?

Pasti banyak uang yang dapat dijimatkan jika dari dulu lagi telah bermotosikal ke tempat kerja.

Ya..... jika dan jika........

Okied, sebetulnya ambo bukanlah rider yang tegar. Sudah 13 tahun ambo tidak menunggang. Dari dulu ambo bukanlah rider yang berhati kering. Ambo cuma rider yang hatinya penuh dengan taman..... hehehehe. Maknanya nak mencilok pun takut. Apatah lagi kini dunia motosikal sudah lama ambo lupakan. 

Tapi agaknya memang jodoh ambo dengan motosikal bakal kembali bertaut. Senario kewangan semasa mendorong ambo untuk kembali bermotosikal. Lagi pula, setelah sekian lama menjadi pengikut bisu blog Tayar Golek, timbul pula minat untuk mencuba sukan turing. Mengembara ke segenap pelusuk kota hanya dengan bermotosikal.

Menarik sekali bunyinya kan?

Kita tunggu saja episod yang mendatang. Adakah jodoh ambo bersama Ketam Besi akan berpanjangan, atau akan ada Ketam Besi lain jika ambo makin serius dengan sukan turing?

Biar masa saja yang menentukannya.

Roger & out.

No comments:

Post a Comment