Friday, 18 April 2014

Short Ride | Taman Tasik YDP Majlis Perbandaran Tanjong Malim

As-Salam dan Salam Jumaat yang mulia,

Seronok bangun pagi tadi sebab tak perlu ke tempat kerja, ambil cuti sebab ada urusan rumah sedikit. Lepas hantar anak-anak ke sekolah, sarapan di kedai mamak berdekatan dan beli barang-barang untuk renovate & kemas kini apa yang patut pada rumah yang bakal diduduki mulai bulan hadapan. 

Tup tap tup tap segala urusan selesai sebelum jam 10. Hahahaha machiam tak berbaloi ambil cuti kan? Tak pe, cuti tahunan ada banyak lagi, tahun ni baru ambil 2 hari termasuk ari ni. Boleh rehat-rehat dan lepak-lepak di rumah.

Sekali terpandang Ketam Besi berkelubung. Aiyak, kena kasi panas sikit dia punya enjin. Tapi alang-alang kasi panas baik ride terus. Kalau boleh nak cuba habiskan pantang secepat mungkin, baru syiok ride ke tempat kerja. Disamping memantapkan keyakinan diri untuk menunggang kembali.

Terus ambil riding gear, hatta memang tahu tak jauh mana pun ride hari ni. Lagipun jam 12 kena ambil anak dari sekolah kemudian dah suntuk dengan solat Jumaat. Cukuplah ride dalam masa lebih kurang 2 jam.

Ke mana kita Yeop?


Di persimpangan dilemma la sangat!

Terus sajalah ke utara, malas nak masuk highway. Masa nak teruskan perjalanan selepas berhenti di simpang ke highway Plus, ada brader moto tahan ambo untuk minta tolong, moto dia kehabisan minyak. Mulanya dia minta tunda, tapi kaki ambo tak berapa nak kuat..... hehehehe.

Kesian kat brader tu yang buat muka seposen, ambo patah balik ke Petronas untuk tolong belikan minyak. Ngam-ngam ambo nak isikan minyak ke dalam botol yang ambo jumpa tepi jalan, brader tadi pun sampai. Bukan sampai sendirilah tapi ada orang tolong tunda, amoi lagi tu...... hehehehe. Salam lebih kurang dan ambo teruskan perjalanan.

Ride punya ride, singgah lepak-lepak di Taman Tasik YDP Majlis Perbandaran Tanjong Malim. Letaknya tasik ini di Slim River, malahan tidak jauh dari simpang masuk ke Hospital Slim River jika anda datang dari arah selatan.


Lepak jap!

Walaupun namanya Taman Tasik YDP - Yang Di Pertua, tapi dia punya features tak berapa nak cun. Cun lagi Taman Tasik Proton City. Tasik memang luas tapi kemudahan rekreasi machiam tak berapa nak menjadi. Trek untuk jogging pun tak nampak, cuma ada sedikit tempat untuk kanak-kanak bermain dan tempat lepak pasangan muda-mudi.

Memandang jauh ke seberang tasik, nampak segerombolan lembu sedang seronok meragut rumput. Padang ragut dan ternak agaknya di seberang sana.


Hijau rumput - akulah raja kata Emcek Lembu.

Kenangan kami sekeluarga di Taman Tasik YDP, ini cerita 7 tahun yang lepas lebih kurang. Pihak berkuasa tempatan ada anjurkan satu majlis untuk rakyat. Antara salah satu tarikan utama pada waktu petang adalah show oleh Mawi khabarnya. Mawi memang tengah top pada masa tersebut. Jadi ramailah penduduk setempat datang berduyun-duyun untuk menyaksikan persembahan Mawi termasuklah ambo sekeluarga, hahahaha.

Sanggup berpanas bawah khemah semata-mata menunggu kehadiran Mawi. Masa tu anak sulung ambo baru berusia kurang setahun, berpeluh-peluh budak tu sebab neneknya memang nak sangat tengok Mawi. 

Sekali entah silap kat mana atau memang kena kelentong dengan organiser, sampai ke sudah Mawi tidak muncul. Uik, ini gimik nak suruh ramai orang datang ke hapa..... hangin betul peminat fanatik Mawi masa tu..... hahahaha.

La ni Mawi dah tenggelam, tapi tak pa sebab duit dah berkepuk-kepuk. Bini pun cun dan langsing buat penyedap malam-malam. Peminat pun rasanya dah makin lupakan Mawi sedikit demi sedikit, generasi baru pun tak berapa nak pandang.

Okied, cukup pasal Mawi. Lepak lebih kurang di Taman Tasik YDP, tengok jam dah hampir jam 12. Kena bergegas balik untuk ambil anak dari sekolah. Bergegas pun ride tetap dalam keadaan selamat, throttle pun masih memulas tak melebihi 50 km/h sebab masih dalam pantang.

Hmmmmm...... esok dan lusa nak ride ke mana lagi ye?

Roger & out.

No comments:

Post a Comment