Tuesday, 29 January 2013

@ Kelab Tasik Putrajaya

Hari Sabtu yang lepas kami husband and wife menghadiri majlis makan malam sempena perkahwinan sahabat lama, bertempat di Kelab Tasik Putrajaya. Disebabkan majlis hanya bermula selepas solat Isya, kami turun agak lewat dari Cape Malim, kira2 jam 6 petang. 

Berpandukan GPS PapaGo, kami menyusuri PLUS Highway menuju selatan, kemudian susur ke Guthrie, masuk ke Shah Alam/HICOM, Cyberjaya dan akhirnya tiba di perkarangan Putrajaya. Jauh betul PapaGo bawa kami mengembara padahal ada jalan singkat kalau menggunakan lebuhraya Elite. 

Itu belum lagi PapaGo bawa kami ke kawasan perumahan... berpusing2 kami dikejiranan Jalan 8 Presint 8.... gara2 kami tersilap masukkan keyword dalam PapaGo. Dan juga kerana mempelai tersilap memberikan maklumat sebenar berkaitan lokasi majlis... hehehe nervous agaknya. 

Tiada tanda2 sebarang majlis dikejiranan tersebut... kami terpaksa menelefon mempelai yang kemudiannya memaklumkan majlis diadakan di Kelab Tasik Putrajaya dan bukannya di kawasan perumahan Jalan 8.... hehehehe.

Enter Kelab Tasik Putrajaya ke dalam keysearch PapaGo dan dengan lancarnya kemi dibawa ke destinasi yang sebetulnya. Rupanya hanya setentang dengan Masjid Putrajaya. Kami sendiri sebenarnya belum pernah sampai ke Kelab Tasik Putrajaya, lagi pula sudah hampir 5 tahun kami tidak menjengah Putrajaya. Kali terakhir tahun 2008 sebelum kami berangkat ke luar negeri untuk melanjutkan pengajian.

Semasa HM menonong-nonong masuk saya snap pix signage dahulu untuk dimuatkan ke dalam blog...

Kami selamat tiba kira2 jam 8.30 pm, majlis masih belum bermula... hadirin lelaki kebanyakkan masih di masjid/surau untuk menunaikan solat Isya. Jadi kami duduk2 dulu di depan Classic Cafe yang terletak di aras bawah Kelab Tasik Putrajaya. Menariknya Klasik Cafe terutamannya ruangan outdoor betul2 mengadap tasik... amat sesuai untuk makan2 bersama rakan taulan atau keluarga sambil menikmati udara segar.

Sekitar jam 9 pm para hadirin dijemput masuk ke Bayu Lounge yang terletak di aras 1. Kami antara hadirin terawal yang masuk.... sementara menunggu hadirin lain kami sembang2 dan beramah mesra dengan mempelai dan juga rakan yang juga datang dari Cape Malim. 

Majlis bermula kira2 jam 9.45 pm dengan ucapan alu2an oleh wakil tuan rumah, diikuti dengan ucapan oleh mempelai. Menariknya majlis turut disertakan dengan acara berzanji dan selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad.

Bayu Lounge dimana majlis makan malam tersebut diadakan... kelihatan penyambut tetamu bersama ole2 untuk para jemputan.

Antara hadirin yang hadir, sementara menunggu detik permulaan majlis, kami hanya sembang kosong sambil menikmati air sirap.... 5 gelas air sirap saya telan kerana terlalu haus + perut berkeroncong.

Majlis diserikan dengan alunan selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad dan juga berzanji.

Hidangan agak ringkas tapi membuka selera... nasi putih berlaukkan ayam masak merah, ada nanas masak lemak bersama ikan masin, buah2an dan juga bubur pulut.... Alhamdulillah. Minuman selain sirap ada juga dihidangkan minuman kegemaran saya.... teh tarik. Teh tarik Kelab Tasik Putrajaya saya memang puji sakan.... cukup sedap dan aroma tehnya cukup segar.

Majlis diakhiri dengan kejutan oleh seorang hadirin.... saya sangkakan ada sesi karaoke (huhuhu....) rupanya ada upacara potong kek yang disumbangkan oleh seorang hadirin. Sempat juga kami merasa sepotong kek, sedap juga walau agak manis bagi saya.

Semoga mempelai bahagia hingga ke akhir hayat.... Insha Allah.

Hampir tengah malam baru majlis berakhir.... rancangan asal kami hendak bermalam sahaja  di Putrajaya atau Bandar Baru Bangi. Memandangkan esoknya kami akan cuti2 Malaysia ke Laketown Resort, kami terus memandu balik ke Cape Malim. Kali ini PapaGo bawa kami mengikut laluan yang sepatutnya.... Putrajaya - Lebuhraya Elite - Lebuhraya Guthrie - PLUS Highway.

No comments:

Post a Comment